Smrkový sirup (ze smrkových jehliček)
Suroviny:
výhonky ze smrkových větviček(do 5 cm)
krystalový cukr
citrony
pětilitrová,nebo třílitrová lahev
litrové lahve
kus plátýnka
celofán+gumička
Postup
Do 5ti litrové lahve dáme 5ti cm vrstvu výhonků, ty zasypeme cukrem a na něj 2 kolečka citronu, opět 5ti cm vrstvu výhonků....a tak pokračujeme až je láhev plná, převážeme ji celofánem a zagumičkujeme. Lahev dáme na okno na slunné místo, kde jí necháme 2-3 týdny, pak se začne tvořit hustá šťáva, kterou přes plátýnko scedíme, slijeme do lahví a dáme na chladné místo(i lednice).
Poznámka
Na průdušky, kašel, zvyšuje imunitu,rozpouští hleny,zmírňuje revma,tiší bolesti končetin, svalů a záněty šlach,podporuje prokrvení kůže. Užívá se 1 polévková lžíce každé ráno. Pokud je to onemocnění chronické a stále se vrací v určité době, je dobré užívat preventivně a tak se zabrání "rozjetí" nemoci!
Recept je z rodinné pokladnice našich receptů z bylinek, které se dědí po generace!!!
Sirup má velmi příjemnou chuť a výborný je také proti kašli!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Smrkový džem (ze smrkových jehliček)
V 500 ml vody krátce povaříme 1 kg čerstvých jehliček, odstavíme, zakryjeme a 1-2 hodiny vyluhujeme. Přecedíme a doplníme vodou do objemu 1 litru. Přidáme 1 kg želírovacího cukru, znovu povaříme a plníme do sklenic.
Užíváme jako sladidlo, mažeme na chleba, přidáváme do čajů proti kašli a nachlazení. K celkovému posílení organismu se užívá 1 čajová lžička denně.