PAMPELIŠKOVÝ MED

 

Potřebujeme

  • 200 velkých, plně rozvinutých květů pampelišky
  • 1 kg cukru
  • 2 citróny

Jak na to

1.    Květy pampelišek nasypeme do hrnce a zalijeme litrem vody.

2.    Přivedeme k varu a povaříme 10 minut.

3.    Přidáme na kousky, i s kůrou nakrájené citróny a odvar necháme 24 hodin luhovat.

4.    Druhý den odvar přecedíme přes plátno, z květů i citrónů vymačkáme co nejvíce tekutiny a do přecezeného odvaru přidáme cukr.

5.    Roztok znovu vaříme, a to půl až tři hodiny, podle toho, jak hustý a zkaramelizovaný sirup si přejeme získat. Občas jej promícháme vařečkou a hustotu zkoušíme na malém, vychladlém vzorku.

6.    Horký pampeliškový med nalijeme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme stejně, jako džem, aby se víčka dobře chytla.