PAMPELIŠKOVÝ MED
Potřebujeme
- 200 velkých, plně rozvinutých květů pampelišky
- 1 kg cukru
- 2 citróny
Jak na to
1. Květy pampelišek nasypeme do hrnce a zalijeme litrem vody.
2. Přivedeme k varu a povaříme 10 minut.
3. Přidáme na kousky, i s kůrou nakrájené citróny a odvar necháme 24 hodin luhovat.
4. Druhý den odvar přecedíme přes plátno, z květů i citrónů vymačkáme co nejvíce tekutiny a do přecezeného odvaru přidáme cukr.
5. Roztok znovu vaříme, a to půl až tři hodiny, podle toho, jak hustý a zkaramelizovaný sirup si přejeme získat. Občas jej promícháme vařečkou a hustotu zkoušíme na malém, vychladlém vzorku.
6. Horký pampeliškový med nalijeme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme stejně, jako džem, aby se víčka dobře chytla.