Příprava domácího jitrocelového sirupu
Příprava je jednoduchá, potřebujete pouze listy jitrocele kopinatého, cukr nebo tekutější med a vroucí vodou vymytou šroubovací sklenici. Na menší kousky potrhané mladé lístky vrstvíme do sklenice. Centimetrovou vrstvu stlačeného jitrocele posypeme cukrem nebo prolijeme medem a vrstvíme dál, střídáme jitrocel a cukr, stlačujeme, až do úplného naplnění sklenice. Tu pak pevně uzavřeme, dáme na 10 dní na teplé místo, třeba na okno. Po 10 dnech je sirup hotový. Tmavou tekutinu slijeme do menší lahvičky, listy vymačkáme a vyhodíme. Sirup zavíčkujeme a dáme do spodní části chladničky. Vše je hotové a sirup je celoročně připraven pomáhat.
-------------------------------------------------------------------------------------
JITROCELOVÝ SIRUP
Suroviny:
2 plné hrstě jitrocele i s kořínky, 750 g medu, nebo cukru, 1 litr vody, šťáva z 1 citronu
Postup
Nasbíráme jitrocel (samozřejmě v čistém prostředí) i s kořínky (lze i bez něj, ale nebude tak účinný). Velmi pečlivě jej opereme, kořínky promneme od hlíny a propláchneme do čista. Nakrájíme na kousky. Vaříme v 1 litru vody 20 min. Slijeme, promícháme s medem a svaříme do hustého sirupu, přidáme šťávu z 1 citronu, dáme do vhodných skleniček ,uchovíváme v chladu (ne nutně v lednici)
Poznámka
Užívá se až 6 krát denně po 1 polévkové lžíci. Výborný při zánětu průdušek, chrapotu, zahleněném krku a při rýmě.
Z tohoto množství mám necelý litr sirupu (asi 800 ml)