od ukončeného10. měsíce

 

 

Mléčná polévka s koprem

Ingredience: ¼ l mléka, máslo, hladká mouka, 2 vejce, 2-3 brambory, kmín, bobkový list, kopr

Postup: Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zředíme ji vodou, rozšleháme, okmínujeme, přidáme bobkový list a vaříme asi 10 minut. Potom vlijeme mléko a když se začne polévka vařit, přidáme nasekaný kopr. Před podáváním vyjmeme bobkový list. Do talíře vložíme ve slupce uvařené brambory nakrájené na malé kousky a kousky natvrdo uvařených vajec. Zalijeme polévkou.

 

Čočková polévka

Ingredience: hrnek přebrané čočky, 2 brambory, mrkev, kousek celeru, menší cibule, kousek másla, hladká mouka, ½ stroužku česneku, majoránka

Postup: Nejlépe přes noc namočenou čočku dáme vařit v nové vodě a asi po půlhodině přidáme na kostičky nakrájené brambory, nahrubo nastrouhaný celer a prolisovaný česnek. Mezitím najemno nakrájíme cibuli, osmahneme ji na másle, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Tu zalijeme vodou, dobře povaříme, přidáme uvařenou čočku a zeleninu i s vodou, ve které jsme ji vařili. Dochutíme majoránkou.

 

Květák se sýrovou omáčkou

Ingredience: 175 g květáku, na omáčku - 15 g másla, 1 lžíce hladké mouky, 150 ml mléka, 50 g eidamu (nastrouhaného)

Postup: Květák rozebereme na menší růžičky a uvaříme do měkka. Omáčku uděláme tak, že do rozpuštěného másla zamícháme mouku a umícháme do hladka. Pak přilijeme mléko a rozmícháme. Povaříme 10 minut, odstavíme z ohně a vmícháme sýr, který necháme rozpustit. Květák rozmačkáme a přelijeme omáčkou.

 

Květákový nákyp

Ingredience: malý květák, 2 vejce, zelená petrželka, tvrdý sýr

Postup: Květák uvaříme hodně do měkka. Pak ho rozsekáme na malé kousky a dáme do malého pekáčku. Vmícháme nadrobno nakrájenou petrželku a zalijeme rozšlehanými vejci. Posypeme strouhaným sýrem a dáme na chvilku zapéci do trouby.

 

Pyré z červené čočky a zeleniny

Ingredience: 25 g másla, 100 g pórku na kolečka, 175 g mrkve na kolečka, 50 g červené čočky, 350 ml zeleninového vývaru nebo vody, 100 g květáku na růžičky, ½ oloupaného jablíčka

Postup: Na másle osmažíme pórek a mrkev, přidáme čočku, podlijeme vývarem nebo vodou, přikryjeme a na mírném plameni vaříme asi 10 minut. Pak přidáme květák a jablko a dále vaříme asi 15 minut nebo dokud čočka a zelenina nezměkne. Směs rozmixujeme do požadované konzistence.

 

Pyré z květáku a brokolice se sýrem

Ingredience: 175 g květáku, 175 g brokolice, 175 g brambor, 300 ml kojeneckého mléka, 75 g jemného sýra

Postup: Květák a brokolici rozebereme na růžičky. Brambory nakrájíme na kostky. Zeleninu s mlékem dáme do hrnce, přivedeme k varu a dusíme 12-15 minut, dokud nezměkne. Sýr nastrouháme a za stálého míchání přidáváme, dokud se nerozpustí. Směs rozmačkáme a nebo rozmixujeme. Podle potřeby můžeme přidat mléko.

 

Dušené kuřecí maso s hráškem a mrkví

Ingredience: kuřecí maso, mrkev, hrášek (mohou být i mražené), smetana, olivový olej

Postup: Kuřecí maso nakrájíme na tenké nudličky a dáme podusit na lžičce olivového oleje. Přidáme hrášek, mrkev a dusíme. Na závěr zalijeme trochou smetany. Nakonec můžeme vše rozmačkat vidličkou. Podáváme s vařenými bramborami.

 

Drůbeží maso se zeleninou

Ingredience: kousek kuřecího nebo krůtího masa, lžíce oleje, 2 brambory, kousek brokolice, kousek čínského zelí, mrkev

Postup: Zvlášť uvaříme maso hodně do měkka. V druhém hrnci si uvaříme na malé kostičky nakrájené brambory a zeleninu v malém množství vody. Po uvaření zeleniny vodu nesléváme, přidáme do ní olej a maso buď nadrobno nasekané nebo umleté.

 

Rajská omáčka s těstovinami a kuřecím masem

Ingredience: těstoviny, rajčata, jablko, kuřecí maso

Postup: Těstoviny a maso uvaříme do měkka, maso nakrájíme na menší kousky. Rajčata spaříme, oloupeme je, podusíme s kouskem jablka (asi 3 rajčata a 1/4 jablka), necháme vyvařit vodu a poté vše rozmixujeme.

 

Hovězí maso s rajčatovou omáčkou

Ingredience: 80 g vařeného hovězího masa, 250 ml hovězího vývaru, 20 g másla, 20 g hladké mouky, 3 větší rajčata, cukr, drobné těstoviny

Postup: Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem a dobře promícháme. Oloupaná rajčata nakrájíme na malé kousky a přidáme do omáčky. Povaříme asi 20 minut, podle chuti trošku osladíme a omáčku rozmixujeme do hladka. Podáváme s hovězím masem pokrájeným na malé kousky a drobnými polévkovými těstovinami.

 

Vepřové maso s hráškem

Ingredience: 80 g libového vepřového masa, 2 lžíce oleje, 100 g sterilovaného hrášku, mletá sladká paprika

Postup: Vepřové maso nakrájíme na velmi malé kostičky a opečeme ho na rozpáleném oleji. Přidáme špetku mleté sladké papriky, podlijeme troškou vody a dusíme do měkka. Pak přidáme okapaný hrášek a prohřejeme. Podáváme s rýží či drobnými těstovinami.

 

Vepřové maso s pórkem, rajčaty a rýží

Ingredience: kousek libového vepřového masa, kus pórku, 2 rajčata, uvařená rýže, lžička oleje

Postup: Maso dobře uvaříme a drobně rozsekáme. Zeleninu nakrájíme na malé kousky a dusíme ve vodě do měkka. K zelenině přidáme maso a uvařenou rýži. Nakonec vmícháme olej.