Zázvorový sirup

Suroviny:

zázvor 40 dkg, litr a čtvrt vody, celkem 3 citrony, 2 kg cukru

Postup

Středně velký zázvor opereme, nastrouháme nebo nadrobno nakrájime i se slupkou do kastrůlku.
Přidáme litr a čtvrt vody se dvěma na tenko nakrájenými citrony a dáme vařit asi 10 min. Po uvařeni odstavíme a necháme louhovat 24 hod.
Druhý den scedíme a dáme zase vařit i s 2 kg cukru, můžete dát i mín. Povaříme 5 min. Z jednoho citronu vymáčkneme štávu a přidáme do sirupu, necháme vychladnout.
Nalijeme do plastové láhve a uschováme v chladnu.

Poznámka

Používám to místo slazení cukrem, do čaje dám 2 lžíce sirupu na 1 litr čaje nebo si dám 1 lžíci sirupu a zaliju vřelou vodou.