Recepty pro Prcky II.

 

 

4 - 6 měsíců

 

Recepty od 4 měsíců

Mrkvička

Ingredience: 1-2 menší mrkve, 125ml kojenecké vody.
Postup: mrkev rádně očistěte a nakrájejte na kolečka, přidejte vodu a povařte do měkka, to znamená asi 6-9 minut dle velikosti mrkve. Poté mrkev i s vodou řádně rozmixujte na kasičku.

Brokolice

Ingredience: 3-4 růžičky brokolice, 125ml kojenecké vody.
Postup: brokolici prohlédněte a nakrájejte na menší kousky, dejte do kastrůlku a povařte 4-5 minut. Poté rozmixujte.

Jablko

Ingredience: 1čerstvé jablko,125ml kojenecké vody.
Postup: oloupejte jablko a opláchněte vodou, nakrájejte na osminky a povařte 4-5 minut. Po uvaření směs rozmixujte.

Brambor

Ingredience: 1-2 brambory, 125ml kojenecké vody
Postup: brambory oloupejte a očistěte od všech nečistot, opláchněte studenou vodou a nakrájejte na malé kousky, povařte 10 minut a i s vodou rozmixujte.
Ovocné svačinky

 
Jablečná svačinka
Nastrouháme 1 jablko, 1/2 banánu, přidáme pár kapek citrónu, 1 oválný cukrářský piškot a 1 lžičku bílého jogurtu. Vše dobře smícháme.

 Jablečná mléčná přesnídávka
Oloupeme dvě jablka a předáme trochu mléka (pro malé děti ze sušeného mléka), vše rozmixujeme

Banánová kaše
Rozmixujeme 1 banán, přidáme 5 rozdrobených piškotů a trochu ovocné šťávy. Dobře promícháme
Tvaroh s ovocem
Netučný tvaroh smícháme s jablečnou přesnídávkou a trochou mléka. Můžeme přidat kousky ovoce.

Jogurtový pamlsek
Šťávu ze dvou pomerančů nebo mandarinek, rozmačkaný banán a 2 rozdrcené piškoty zamícháme do trošky bílého jogurtu.

Mrkvová polévka s cuketou nebo s dýní
60g mrkve 40g cukety nebo dýně 3dl vody 1dl kojeneckého mléka Hami olivový olej u větších dětí i zelená petrželová nať
Mrkev očistíme, umyjeme a spolu s očištěnou cuketou nebo dýní pokrájíme na drobné kousky a dáme vařit doměkka. Vše rozmixujeme, přidáme olivový olej, předem připravené kojenecké mléko (u větších dětí ozdobíme umytou posekanou petrželkovou natí).

 
Štědrovečerní příkrm - Bramborové pyré se zeleninou
2 menší brambory, 1 mrkev, 1 růžička brokolice (cuketa), hrášek, kojenecká voda, 2 polévlkové lžíce koj. mléka, petrželová nať
Brambory očistíme, pokrájíme a dáme vařit. Zeleninu očistíme, pokrájíme a vaříme nad parou. Uvařené brambory i zeleninu společně s kojeneckým mlékem vyšleháme na jemné pyré, které naplníme do formičkek na pečení (např. rybičky), necháme mírně vychladit a vyklopíme na talířek a ozdobíme zelenou petrželkou.
Slavnostní atmosféru dětem můžeme zdůraznit hravou úpravou příkrmu s vánočním motivem.

Kedlubnová polévka
polovina kedlubny
2 střední brambory
1 střední mrkev
1 lžička olivového oleje (popřípadě másla)
500 ml kojenecké vody
Kedlubnu nastrouháme na hrubší straně struhadla, brambory a mrkev nakrájíme nadrobno, vše dáme vařit doměkka.Uvařenou polévku rozmixujeme, popřípadě dohustíme rýžovou kaší Hami. Můžeme dochutit pažitkou nebo petrželovou natí.

Zeleninová polévka s kuřecím masem
2 brambory
2 mrkve
1petržel
kousek cukety
kousek květáku nebo brokolice
kuřecí maso
1 lžička oleje
Očistíme zeleninu, omyjeme maso, vše nakrájíme a dáme do kojenecké vody vařit. Po důkladném uvaření rozmixujeme, přidáme olivový olej.
Zeleninová polévka s kuřecím masem
2 brambory
2 mrkve
1petržel
kousek cukety
kousek květáku nebo brokolice
kuřecí maso
1 lžička oleje
Očistíme zeleninu, omyjeme maso, vše nakrájíme a dáme do kojenecké vody vařit. Po důkladném uvaření rozmixujeme, přidáme olivový olej.

 Zeleninová kaše
Rýžová kaše Hami, množství dle žádané hustoty
Hami mrkev, brokolice nebo vařená zelenina dle chuti a sezony
Olivový olej (1 lžička )
Maso 20g
Rýžovou kaši smícháme s vývarem, přidáme zeleninu a lžičku olivového oleje, můžeme přidat i maso.
Brokolicová polévka
100g brokolice uvaříme do měkka. Kukuřičnou mouku rozkvedláme na řídkou kaši a za stálého míchání přiléváme do polévky a 5 min. povaříme. Necháme chvíli vychladnout a rozmixujeme společně s kouskem másla a mlékem Hamilon 2.

Mléčná květáková nebo brokolicová polévka
od ukončeného 5. měsíce
Kousek květáku (brokolice) rozebraného na malé růžičky, vaříme v malé trošce vody. Přidáme kojenecké mléko a 1/2 lžičky olivového oleje, rozmačkáme vidličkou, popřípadě rozmixujeme. Pokud má miminko Raději hustší kaši, můžeme zahustit nemléčnou rýžovou kaší Hami.

Vaření základní kaše kukuřičné
150 g jemné kukuřičné krupice nebo kukuřičné mouky hrubé,
1/2 l kojenecké vody
1/2 l mléka, krupici nebo mouku namáčíme asi jednu hodinu v připravené vodě. Pak ji přivedeme k varu vaříme na mírném ohni, dokud se voda zcela nevstřebá.Posléze přidáme mléko a řádně promícháme. Pokud dáváme uvařenou kaši do kojenecké lahvičky, rozředíme mlékem a ochutíme ovocným cukrem.

Vaření základní jahelné kaše
Jáhly přebereme, propláchneme vařící vodou a pak ještě vlažnou vodou. V kastrolu zalijeme připravené jáhly dvojnásobným objemem kojenecké vody a vaříme na mírném ohni 8 minut. Pod poklicí necháme asi 10 min. dojít.
Do všech základních kaší přidáme jednotlivé ovoce nebo zeleninu a tím získáme kaši přidané chuti.
Kaše se zeleninou
Uvaříme brambor, přidáme žloutek, převaříme a rozmixujeme s kojeneckým mlékem Hamilon 2, přidáme Hami " První lžička" ( mrkev, brokolice )

Polévka á la gulášová
od ukončeného 6. měsíce
Jakoukoliv Hami skleničku zeleninového příkrmu s králičím nebo krůtím masem dáme do kastrolu a přidáme kojeneckou vodu, cca ½ l , přidáme nakrájené brambory, vaříme, můžeme zahustit rýžovou nemléčnou Hami kaší.
100g oloupaných brambor
50g očištěného květáku ( brokolice)
20g vařených kuřecích prsíček
5 polévkových lžic vody
2 kávové lžičky olivového oleje
Brambory, květák spolu s vodou dusíme do měkka, přidáme vařené kuřecí maso a vše rozmixujeme, vmícháme olej.

Vaření základní pšeničné kaše (či špaldové)
od ukončeného 6. měsíce
6 lžic celozrnné mouky
1/2 l mléka
Mouku dobře rozmícháme ve studeném mléce a vaříme v kastrolku s nepřilnavým dnem za stálého míchání5 - 8 minut. Odstavíme a necháme pod poklicí chvilku dojít.
Do všech základních kaší přidáme jednotlivé ovoce nebo zeleninu a tím získáme kaši přidané chuti.

Vaření základní ovesné kaše
od ukončeného 6. měsíce
6 lžic jemných ovesných vloček
2 dcl kojenecké vody
asi 150ml kojenecké vody
200ml kojeneckého mléka

 
Vločky zalijeme vodou a necháme 10 minut bobtnat. Pak k nim přidáme vodu a za stálého míchání vaříme na mírném ohni 10 minut. Vedle si připravíme kojenecké mléko a vmícháme do mírně vychladlé kaše. Odstavíme a necháme ještě chvilku dojít.
Do všech základních kaší přidáme jednotlivé ovoce nebo zeleninu a tím získáme kaši přidané chuti.

Bramborová kaše
Dobře oloupané a omyté brambory uvaříme v kojenecké vodě a scedíme. Takto připravené brambory rozmixujeme s mlékem Hamilon standard 2. Možno podávat s jakýmkoliv masozeleninovým příkrmem Hami.

Kuřecí příkrm
30 g vařeného drůbežího masa (bez kůže)
70 g vařené zeleniny
1 brambor
½ lžičky oleje
Oloupaný, omytý brambor nakrájíme nadrobno a rozvaříme v 200 ml vody. Vložíme do mixéru společně s masem a zeleninou a rozmixujeme. Přidáme olej a před podáváním mírně prohřejeme v kastrůlku či ve vodní lázni.

Masozeleninový příkrm
20 g vařeného drůbežího či králičího masa
1 lžíce vařené zeleniny (10 g)
50 ml vývaru
½ žloutku

Maso a zeleninu rozmixujeme s vývarem, vmícháme žloutek, povaříme na kaši a podáváme.
Kuřecí polévka
Kousek malého kuřete (bez kůže)
100 g kořenové zeleniny
1 lžička oleje
Očištěné a dobře omyté kuře vaříme zároveň se zeleninou v 200 ml vody do změknutí. Vývar, část zeleniny a část masa bez kůže rozmixujeme a připravíme polévku. Přidáme do ní olej, převaříme a podáváme.
Odvary připravujte jen v malém množství (nikdy ne do zásoby) a dítěti je podávejte pouze na doporučení lékaře!

Mrkvový odvar
1 středně velká karotka
500 ml vody vhodné pro kojence
Dobře očištěnou a omytou karotku nastrouhejte najemno a vařte ve vodě 30 minut. Sceďte a jeli třeba, doplňte převařenou vodou do 500 ml. Ničím neochucujte a podávejte.

Základní zeleninová polévka
Kousek mrkve asi 4 cm dlouhý (20 g)
Kousek petržele asi 5 cm dlouhý (10 g)
Kostka bramboru o straně asi 2 cm (10 g)
200 ml teplé vody
1 lžička oleje (olivového)
Dobře očištěnou a omytou zeleninu nakrájíme na drobné kostičky, zalijeme teplou vodou a vaříme doměkka. Je-li třeba, během vaření doléváme vodu. Vše rozmixujeme, přidáme olej, promícháme a podáváme. Celkové množství polévky je asi 200 ml.

Drůbeží polévka
Kousek mrkve asi 4 cm dlouhý (20 g)
Kousek petržele asi 5 cm dlouhý (5 g)
30 g drůbežího masa
200 ml teplé vody
Nakrájenou mrkev, petržel a kousek drůbežího masa uvaříme doměkka. Vše rozmixujeme. Přidáme šťávu z mrkve a trochu vody. Místo vody můžeme použít mléka Hamilon standard 2.