Recepty pro Prcky I.

 

 

Jablečné pyré - ukončený 4. měsíc
Jablko omyjeme,oloupeme zbavíme jadřince a nastrouháme na jemném struhadle ( v domácích potřebách prodávají skleněná či plastová strouhátka).

Ovocné pyré Jablka můžeme různě kombinovat s banány nebo hruškami.


Mrkvové pyré ( ukončený 4. měsíc)
1 středně velkou mrkev očistíme, omyjeme, nakrájíme na drobné kousky a uvaříme s malým množstvím kojenecké vody do měkka. Uvařenou propasírujeme, přidáme olivový olej, rozmixujeme nebo rozetřeme vidličkou na hladkou kaši.

Bramborové pyré ( ukončený 4. měsíc)
1 středně velkou braboru oškrábeme, nakrájíme na drobné kousky,důkladně vypereme a dáme vařit do HORKÉ kojenecké vody tak, aby všechny kousky byly ponořené. Vaříme zakryté. Uvařené doměkka prolisujeme a se 4 lžícemi umělého mléka a olivovým olejem ,vymícháme do hladké kaše.

Květákové pyré ( ukončený 5. měsíc)
1 menší růůžici květáku omyjeme, nakrájíme na menší kousky a dáme vařit do HORKÉ kojenecké vody. Uvařený, měkký květák propasírujeme nebo rozetřeme vidličkou na hladkou kaši s olivovým olejem.

Mrkev s květákem ( ukončený 5. měsíc)
1 středně velkou mrkev, 1 menší růžici květáku. Mrkev a květák připravíme jako pyré ( viz výše) . Pak smícháme dohromady a podáváme.

Vařená mrkev s bramborem ( ukončený 4. měsíc)
130 g oloupaných brambor, 20 g očištěné mrkve, 50 m kojenecké vody, 1/2 lžičky olivového oleje. Nakrájené brambory a mrkev dusíme do měkka a prolisujeme na hladkou kaši.

ovocno-zeleninový příkrm ( ukončený 4. měsíc)

Dušenou prolisovanou mrkev smícháme s čerstvým jemně nastrouhaným jablkem a přidáme několik kapek olivového oleje, ( později lžičku jogurtu)
Banánová kaše ( ukončený 6. měsíc)
oloupaný banán rozmačkáme vidličkou na hladkou kaši. Přidáme 2-4 lžíce kojeneckého mléka.

Jablková svačinka ( ukončený 6.měsíc)
1/2 oloupaného jemně nastrouhaného jablka, 1/4 banánu, 5 kapek citronové šťávy společně smícháme na jemné pyré.

Zeleninová polévka ( ukončený 6. měsíc)
3 cm velké kousky mrkve, celeru a petržele, 1/2 brambory, 250 ml vody, 1/2 lžičky olivového oleje.
Dobře očištěnou a omytou zeleninu nakrájíme na drobné kostičky, zalijeme vodou a vaříme doměkka. Je-li třeba, během vaření doléváme vodu. Vše propasírujeme, přidáme olej, promícháme a podáváme. Celkové množství polévky je asi 200 ml.

Mrkvová polévka (ukončený 6. měsíc)
1 menší mrkev očistíme, nastrouháme nahrubo a dáme vařit do 1/4 vody, vedle si uvaříme 1 polévkovou lžíci rýže, měkkou mrkev i s vývarem smícháme s vařenou rýží a přidáme 5 kapek olivového oleje.

Kuřecí prsa v mrkvi s bramborem ( ukončený 6.měsíc)
100 g oloupaných brambor, 50g očistěné mrkve ( květák, kapusta, brokolice, pórek), 50 g jemně nakrájených kuřecích prsíček, 100ml vody, 1 kávovou lžičku oleje.
Nakrájené brambory a mrkev dusíme doměkka ve vodě, pod pokličkou. Přidáme ještě teplé uvařené kuřecí maso a propasírujeme, přidáme olej.
4. ukončený měsíc

Mrkvička
Ingredience: 1 - 2 menší mrkve, 125 ml kojenecké vody.
Postup: mrkev rádně očistěte a nakrájejte na kolečka, přidejte vodu a povařte doměkka, to znamená asi 6 - 9 minut dle velikosti mrkve. Poté mrkev i s vodou řádně rozmixujte na kašičku.

Brokolice
Ingredience: 3 - 4 růžičky brokolice, 125 ml kojenecké vody.
Postup: brokolici prohlédněte, očistěte a nakrájejte na menší kousky, dejte povařit na 4 - 5 minut. Poté rozmixujte.

Jablko
Ingredience: 1čerstvé jablko,125 ml kojenecké vody.
Postup: oloupejte jablko a opláchněte vodou, nakrájejte na osminky a povařte 4 - 5 minut. Po uvaření směs rozmixujte.

Brambor
Ingredience: 1 - 2 brambory, 125 ml kojenecké vody
Postup: brambory oloupejte a očistěte od všech nečistot, opláchněte studenou vodou a nakrájejte na malé kousky, povařte 10 minut a i s vodou rozmixujte.
5. měsíc

Kedlubnová polévka
Ingredience: polovina kedlubny, 2 střední brambory, 1 střední mrkev, 1 lžička olivového oleje (popřípadě másla), 500 ml kojenecké vody
Postup: kedlubnu nastrouháme na hrubší straně struhadla, brambory a mrkev nakrájíme nadrobno, vše dáme vařit doměkka.Uvařenou polévku rozmixujeme, popřípadě dohustíme rýžovou kaší. Můžeme dochutit pažitkou nebo petrželovou natí.

Zeleninová kaše
Ingredience:> rýžová kaše, mrkev, brokolice nebo vařená zelenina dle chuti a sezóny, olivový olej (1 lžička ), zeleninový nebo kuřecí vývar - 100 ml
Postup: rýžovou kaši smícháme s vývarem, přidáme zeleninu a lžičku olivového oleje.

Červená čočka
Ingredience: 1 šálek loupané červené čočky, 1 šálku nastrouhané mrkve, 1 šálku nakrájeného pórku, 1 lžíce rostlinného oleje
Postup: všechny ingredience dáme do vody a vaříme 20 minut, pak rozmixujeme.

Brokolicová polévka
Ingredience: brokolice, kukuřičná mouka, máslo, mléko
Postup: 100 g brokolice uvaříme doměkka. Kukuřičnou mouku rozkvedláme na řídkou kaši a za stálého míchání přiléváme do polévky a 5 minut povaříme. Necháme chvíli vychladnout a rozmixujeme společně s kouskem másla a mlékem.
6. ukončený měsíc

Zapečená brokolice
Ingredience: brokolice, hrášek, brambory, olej, žloutek.
Postup: Do poloměkka uvaříme brokolici, hrášek a zvlášť brambor. Do misky vymazané olejem prokládáme brokolici s hráškem a plátky brambor. Vše zalijeme rozmixovaným žloutkem a dáme zapéct do trouby. Před podáváním rozmačkáme vidličkou.

Polévka s rýží
Ingredience: 1 malá mrkev, 1 lžíce mrazeného hrachu, lžíce rýže, růžička brokolice, kojenecká voda a půl lžičky panenského olivového oleje.
Postup: Zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kousky, vložíme do vody a i s rýží povaříme. Přidáme olej a rozmixujeme.

Rajčatová kaše
Ingredience: rajčatová šťáva, rýžová kaše, bílý jogurt.
Postup: Ohřejeme 1 dcl rajčatové šťávy, po vychladnutí přidáme 2 lžíce rýžové kaše a 2 lžíce bílého jogurtu.
7. ukončený měsíc

Polévka s kuřecím masem
Ingredience: kousek kuřete (malé stehýnko), růžička květáku, mrkev, 1 malý brambor a kousek pórku, 500 ml vody.
Postup: Kuřecí maso dáme vařit do vody (vodu rozhodně nesolíme), přidáme očištěnou mrkev a pórek. Vaříme asi 45 minut, dokud není maso měkké. Poté scedíme vývar a obereme maso. Do kastrůlku dáme vývar a povaříme v něm 4 - 5 minut drobně nakrájený brambor a květák. Přidáme kousek masa a mrkvičku a rozmixujeme. Pakliže se nám zdá pyré husté, přidáme ještě trochu převařené vody a zředíme jej.

Zeleninové rizoto
Ingredience: rýže, 250 ml vody, mrkev, zelený hrášek, 1 růžička květáku, olivový olej.
Postup: Uvaříme doměkka rýži, hrášek a brokolici. Podušenou zeleninu vidličkou rozmačkáme a smícháme s rýží a olivovým olejem.

Vařená mrkev s bramborem
Ingredience: brambory, mrkev, 50 ml kojenecké vody, olivový olej.
Postup: Nakrájenou a očištěnou mrkev a brambory dusíme doměkka a poté s olejem prolisujeme na hladkou kaši.
8. ukončený měsíc

Pohanková polévka
Ingredience: 3 lžíce pohanky, 2 lžíce ovesných vloček, kmín, mrkev, brokolice, cibule, olej.
Postup: Opražíme cibuli a kmín, přidáme pohanku, vločky, mrkev na kolečka, brokolici a zalijeme vodou. Polévku rozmixujeme.

Bramborové pyré s drůbežím masem
Ingredience: vařené drůbeží maso, brambory, 1 šálku mléka.
Postup: Očištěné, oloupané a nadrobno nakrájené brambory zalijeme hovězím vývarem a uvaříme doměkka. Rozmixujeme, promícháme s prolisovanou nebo najemno rozmačkanou zeleninou a vyšleháme s mlékem. Hned podáváme.

Špenátová pomazánka
Ingredience: máslo, špenát listový, šalotka, kozí sýr, sůl.
Postup: Na másle podusíme šalotku a přidáme nakrájený špenát. Necháme vychladnout a přimícháme kozí sýr. Směs smícháme s máslem a osolíme.
9. ukončený měsíc

Cuketová polévka
Ingredience: cuketa, brambory, česnek, majoránka, sůl.
Postup: Cuketu a brambory nakrájíme na kostičky a dáme vařit do vody. Po změknutí přidáme prolisovaný česnek, majoránku a sůl.

Rýžové pyré se zeleninou
Ingredience: mrkev, brokolice, květák, rýže
Postup: Zeleninu podusíme a smícháme s uvařenou rýží.

Ovocná kaše
Ingredience: 1 jablko, maliny, cukr.
Postup: Ovoce podusíme, prolisujeme a svaříme do husta s jednou lžící cukru.
10. ukončený měsíc

Králík se špenátem a bramborem
Ingredience: oloupané brambory, vařené králičí maso, olivový oleje, špenát.
Postup: Uvaříme nakrájené brambory s kojeneckou vodou, přidáme ještě teplé králičí maso a špenát, povaříme, pak vše rozmixujeme, vmícháme olivový olej.

Mléčná krémová polévka z mrkve
Ingredience: mrkev, 10 g rýže, 1 lžička másla, 200 ml mléka.
Postup: Očištěnou a omytou mrkev pokrájíme na tenké plátky, zalijeme 500 ml vody a dusíme na másle 10 minut. Přidáme rýži, zalijeme "do roviny" mlékem a na velmi mírném ohni pod pokličkou vaříme doměkka. Pak prolisujeme sítem a rozředíme zbývajícím mlékem.

Bramborová kaše s mrkví
Ingredience: brambory, mrkev, mléko.
Postup: Rozmačkáme uvařené brambory s uvařenou mrkví. Zalijeme mlékem.
11. ukončený měsíc

Pórková polévka bílá
Ingredience: pórek, brambory, voda, majoránka, kmín, zakysaná smetana, žloutek.
Postup: Na másle uděláme pórek a nakrájené brambory, přidáme kmín, majoránku, zalijeme vodou a necháme povařit. Když jsou brambory měkké, dáme lžíci zakysané smetany a žloutek, rozmícháme a krátce povaříme. Zahustíme jíškou.

Rajčatová kaše
Ingredience: rajčatová šťáva, rýžová kaše, bílý jogurt.
Postup: Ohřejeme 1 dcl rajčatové šťávy, po vychladnutí přidáme 2 lžíce rýžové kaše a 2 lžíce bílého jogurtu a smícháme.

Tvarohová pomazánka
Ingredience: smetana, pažitka, ředkvičky, okurka, tvaroh.
Postup: Tvaroh se smetanou vyšleháme. Na plátky nakrájenou okurku dobře vymačkáme a vmícháme do tvarohu současně s ředkvičkami a jemně nakrájenou pažitkou.